Blogg

Vondt knee etter løpeturen?

Runners knee (løperkne, ITBS)

Løping er kanskje verdens mest populære treningsform, men dessverre er det mange som opplever smerter og skader under eller etter løpeturer. Den vanligste skaden på yttersiden av kneet kalles ”løperkne” (ITBS). Denne type skade kan være vanskelig å bli kvitt, og noe som fører til at mange sliter med dette i lang tid.

[vcex_divider_dots color=»#dd3333″ margin_top=»10″ margin_bottom=»10″]

Hva er runners knee?

Begrepet løperkne brukes i denne sammenhengen for å beskrive smerte og irritasjon i de laterale strukturene i kneet i området der tractus iliotibialis (en tykk og bred senestruktur på utsiden av låret) krysser den laterale epikondylen på femur (lårbenet).

Begrepet brukes også vekselsvis også for å beskrive generelle verkende smerter som oppstår rundt eller like i underkant av knesskålen under eller etter aktivitet. Dette samsvarer med patellofemoralt smertesyndrom som innebærer smerter foran i kneet.

Symptomer og Kliniske tegn

Runners knee er en tilstand som ofte kommer snikende over tid, og hvor man opplever en gradvis forverring av symptomene. Tilstanden forekommer omtrent like ofte hos erfarne langsdistanseløpere som hos mosjonister og joggere.

Følgende symptomer er vanlige:

  • Smerte på utsiden av kneet i området hvor iliotibialbåndet passerer over den laterale epikondylen i kneet.
  • Smerte forsterkes ved løping og annen aktivitet, særlig løping i nedoverbakke (men også i motbakke)
  • Hvilesmerter er sjeldent men kan forekomme
  • Trykkømhet i affekterte strukturer
  • Høy spenning og palperbare fortykkelser i iliotibialbåndet
  • Svak og/eller kort hoftemuskulatur (Tensor fasciae latae, gluteus medius)

Hvorfor oppstår skaden?

Skaden kan oppstå fordi den ene siden av kroppen får mer belastning enn den andre. Det kan for eksempel skje ved mye løping på ensidig underlag, løping på bane eller veier der det er merkbar helling. Andre årsaker kan være svak hoftemuskulatur eller for mange lange og rolige turer. Glatt underlag kan også være en utløsende årsak. Kombinasjonen av for mange kilometer i uken og ensidig underlag gjør senen øm. Senen blir irritert og glipper over benutspringet nederst på lårbenet.

Risikogruppe

Se for deg at du følger en strek når du løper, en såkalt midtlinje. Krysser føttene dine denne linjen, vil tractus iliotibialis få et drag som over tid kan skape irritasjon og føre til løperkne. Løpere med benlengdeforskjell eller svake hofte- og setestabilisatorer er også spesielt utsatt.

Hva kan du gjøre?

Du kan:

  • Trene variert: Velg alternativ trening og unngå å løpe samme rute hele tiden.
  • Løp kortere distanser og øk litt på tempoet
  • Styrke hofte- og setemuskulatur med skreddersydd program fra naprapat
  • Tøye hofte- og setemuskulatur, gjerne ved hjelp av Blackroll massasjerull
  • Bruk en CW-X-tights for å støtte sener og muskulatur, for eksempel «Endurance Generator» (dame og herre) som har god støtte for knær og hamstring.
  • Få hjelp til å endre løpeteknikk
  • Korrigere benlengdeforskjell. Rådfør deg med naprapat eller få spesialtilpassede såler.

 

Kanskje vurderer du å starte løpe, men vet ikke helt om løping er noe for deg?

[vcex_button url=»http://www.trening.no/treningstips/gar-det-an-a-laere-a-like-a-lope/» title=»Les dette!» style=»flat» align=»midle» color=»pink» size=»small» target=»self» rel=»none»]Les dette[/vcex_button]

 

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email