Vondt i håndleddet

Vondt i håndleddet? Her finner du årsaker, effektive øvelser og behandlingstips

Har du vondt i håndleddet? Enten det er på grunn av skade, overbelastning, eller betennelse, kan håndleddsmerter påvirke alt fra daglige oppgaver til trening. I denne artikkelen går vi gjennom hvorfor smerter oppstår, typiske symptomer, og konkrete råd for å redusere smerten. Finn ut hvordan du kan lindre håndleddssmerter, og hvilke behandlingsmetoder som kan hjelpe.

Hvorfor får jeg vondt i håndleddet?

Håndleddssmerter kan oppstå plutselig (akutt) eller som en følge av langvarig belastning. Vanlige årsaker inkluderer:

  • Skader: Fall eller harde støt, som å ta seg for med hånden, kan føre til forstuinger og brudd.
  • Overbelastning: Gjentatte bevegelser, som datatasting eller tung trening, kan irritere muskler og ledd i håndleddet.
  • Betennelse og slitasje: Vanlige i håndleddet, spesielt ved gjentatt belastning uten tilstrekkelig hvile.

Symptomer ved håndleddssmerter

Symptomene varierer basert på årsaken, men vanlige tegn inkluderer:

  • Smerte ved bevegelse: Smerter ved vridning, bøying eller tyngre belastning av håndleddet.
  • Hevelse og stivhet: Indikasjon på betennelse eller skade, ofte ledsaget av nedsatt styrke i hånden.
  • Akutt smerte: Etter en skade kan håndleddet oppleves ømt og ubevegelig, noe som bør sjekkes av en profesjonell. Vi hjelper deg, finn time her. 

Viktig: Ved akutte skader som brudd eller forstuinger bør du bruke RICE-prinsippet: Rest, Ice, Compression, Elevation (hvile, ising, kompresjon og heving). Oppsøk lege hvis smerten er intens eller ved mistanke om brudd.

Betennelse i håndleddet - årsaker og lindring

Betennelse i håndleddet oppstår når kroppens immunsystem reagerer på skade eller irritasjon. Vanlige symptomer på betennelse inkluderer varme, hevelse, smerte og redusert bevegelighet. Tips for å håndtere betennelse i håndleddet:

  • Isbehandling: Påfør is på området i 20-30 minutter, flere ganger om dagen. Unngå direkte kontakt med huden – bruk et håndkle eller en tynn klut.
  • Hvile og støtte: Reduser belastning på håndleddet i perioder med mye smerte. Håndleddsstøtte kan gi avlastning.
  • Smertestillende ved behov: Kontakt lege om du mistenker at du behøver medikamenter/betennelsesdempende for å få riktig veiledning. 

Vondt i håndleddet?

Våre terapeuter hjelper deg med behandling og rehabilitering

Trening når du har vondt i håndleddet

Når smerten har avtatt noe, kan lett trening hjelpe til å gjenopprette funksjonen. Her er noen tips for trygg håndleddsøvelse:

  1. Start rolig: Begynn med lette bevegelser for å forbedre blodsirkulasjonen og øke fleksibiliteten.
  2. Unngå smertefull belastning: Hvis en bevegelse forverrer smerten, bør du stoppe. Gradvis økning i intensitet er bedre enn å «trene gjennom» smerten.
  3. Rehabilitering: Øvelser som påvirker skulder, nakke og overarm kan forbedre funksjonen i håndleddet. Kontakt en terapeut for å få et tilpasset treningsopplegg.

Øvelser og behandling av håndleddssmerter

Et par øvelser kan være nyttige for deg med vedvarende håndleddsmerter. En enkel øvelse er å bevege håndleddet forsiktig fremover og bakover i små sirkler for å styrke musklene og senene i området. Andre tips:

  • Mobilitetsøvelser for overkroppen: Øvelser for nakke og skuldre kan indirekte forbedre håndleddets funksjon ved å redusere spenninger.
  • Akupunktur og massasje: Hos terapeuten kan akupunktur og målrettet massasje redusere spenninger i underarmens muskler, noe som kan redusere belastningen på håndleddet.
  • Leddjustering: Profesjonell behandling som fokuserer på justering av ledd i håndledd og albue kan bidra til bedret bevegelse og mindre smerte.

Ønsker du hjelp med smerter i håndleddet? Våre terapeuter er spesialister på behandling av håndledd og kan hjelpe deg med tilpasset trening og behandling. Book en time hos oss for å finne en løsning som fungerer for deg.

Oppsummering

Håndleddssmerter kan komme fra skader, overbelastning eller betennelser. Med riktig tilnærming kan du lindre smerten effektivt. Enten du opplever smerte ved daglige aktiviteter eller trening, er det viktig å vite når man skal hvile og når man kan trene forsiktig for å komme tilbake til smertefri bevegelse.

God bedring ♥

Picture of Ole A. Haslestad

Ole A. Haslestad

Ole er autorisert Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse. Han er i dag Chief Professional Development Officer og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email