Tennisalbue – øvelser og behandling for raskere bedring
Tennisalbue er navnet på en smertetilstand som kan oppstå på utsiden av overarmen ved albuen. Dette kan komme helt plutselig og lede til funksjonsnedsettelse og smerte. Men hvorfor oppstår det? Hvordan kan vi løse problemet selv eller ved hjelp av en terapeut?
Vi gir deg svar om følgende her:
- Hva er tennisalbue?
- Årsak og effekt
- Øvelser for å lindre smerter i albuen
- Behandling av tennisalbue
- Hvor lang tid tar det å bli kvitt problemet?
Hva er tennisalbue?
Skjelettet har mange funksjoner, og en av dem er å være festepunktet for muskler og sener, slik at vi kan bevege oss fritt men stabilt. På overarmens nedre del finnes to knøler hvor musklene og senene fester inn. Den ytre knølen betegnes som den laterale epikondylen på engelsk og latin, mens den indre er den mediale epikondylen. Når smerte oppstår på disse punktene kalles det tennisalbue dersom smerten er lokalisert på utsiden av albuen, og golfalbue hvis smerten er på innsiden.
Tidligere ble smerten navngitt lateral og medial epikondylit, som er latinsk og betyr inflammasjon ved epikondylene (-it betyr inflammasjon på engelsk). Det viser seg likevel at det sjelden er en ekte inflammasjon ved disse smertetilstandene. I senere tid har vi derfor endret betegnelsen epikondylit til epikondylalgi som betyr «smerte ved knølen«. Ok, så tennisalbue er altså ingen inflammasjon, derimot smerte ved albuens ytterside. Kan man få andre symptomer og hvorfor får man vondt i albuen – «jeg har jo ikke spilt tennis? «
I tillegg til en verkende hvilesmerte, er det fremforalt ved bruk av armen man kjenner at man har epikondylalgi. Smerten kan bre seg opp til overarmen og ned i underarmen i tillegg til punktsmerten ved albuen. Bevegelser som involverer hånden, som å skru opp lokket på syltetøyglasset eller løfte melkekartongen kan gi smerte, og i noen tilfeller være umulig å utføre på grunn av manglende kraft. Rotasjon av underarmen kan også forverre smerten. Det er heller ikke uvanlig at det oppstår problemer med skulder eller håndledd. På grunn av smerten endrer man ofte bevegelsesmønster og avlaster albuen i et forsøk på å fungere i hverdagen. Dette kan ende med kompensasjoner og overbelastninger andre plasser. Håndhilsning kan også gi smerte og sitte fremfor pc med tastatur og mus kan være problematisk. Oppsummert;
- Smerte ved albue, spesielt ved tungt arbeid/bevegelser hvor underarmsmuskulaturen blir involvert.
- Håndhilse gjør vondt.
- Problemet sprer seg til overarm, underarm og skulder.
- Selvsagt – tennis kan være problematisk dersom du har albuesmerter.
Typisk smerteområde for tennisalbue.
Årsak og effekt
Hva er det som forårsaker smerter i albuen? Vi vet at smerter i albuen kan oppstå på bakgrunn av andre ting enn nødvendigvis golf- og tennisspill. Det handler ofte om at nervesystemet får stimuli fra reseptorer som sier «her er det for mye aktivitet». Som regel er det overbelastning i det området hvor smerten oppstår. Det spennende spørsmålet er jo «hvorfor overbelastes det? «. Det finnes kanskje ikke et korrekt svar på dette, men ofte oppstår tennisalbue når vi gjør noe uvant og belastende, t.eks. jobbe i hagen, snekre, male eller har intensive perioder med jobb foran datamaskinen.
Vi som jobber med manuell medisin har et helhetstenkende og filosofien er at smerte og årsak er to ulike ting. En albue som smerter kan være budbringeren, men man vet jo at man aldri skal skyte budbringeren. Årsaken kan være en stiv nakke eller et skulderblad som ikke beveger seg som det skal, som resulterer i at albuen får for stor belastning.
Et annet godt eksempel er han eller hun som jobber i kassen på matbutikken og plutselig får tennisalbue, selv om jobben er den samme som den alltid har vært. I tillegg er det ingen andre av kollegaene som har fått det samme problemet. Dette er oftes en indikator på at det nødvendigvis ikke er aktiviteten som er problemet, men at det er en utløsende årsak som har oppstått i en kropp som ikke fordeler kreftene på en optimal måte.
Øvelser for å lindre smerter i albuen
En klassisk øvelse for tennisalbue er eksentrisk trening, som betyr trening ved muskelforlengelse. Dette gjøres gjennom å t.eks. løfte en hantel med håndleddet (som når man gasser på mopeden), men ved hjelp av motsatt hånd, for å så senke hånden kontrollert ned alene (belastningen skjer da under forlengelse av muskulaturen, den fasen muskulaturen er sterkest). Dette er en øvelse som forutsetter at problemet sitter i albuen. Tidligere nevnte vi at man ikke skal skyte budbringeren.
For dersom smerten er i albuen, men problemet sitter i en stiv brystrygg eller nakke, hvor bra er det da å belaste albuen enda mer? Her kommer noen øvelser som du kan gjøre som ikke belaster albuen, men som skaper bedre funksjon i hele kroppen, eller i en større sammenheng, og derfor optimerer bevegelsesutslaget og ikke bare symptomene.
Supermann: Stå med knyttnever og press håndflatene mot taket. Se opp hele tiden og hold i ett minutt. Øvelsen påvirker blant annet nerven som registrerer smerte ved albuen, i tillegg til muskler og ledd som optimaliserer brystryggen og nakken din. Det er fundamentalt for at armen din skal fungere best mulig.
Liggende 90: En universal øvelse som gir bedre flyt i armen og behandler passivt hele ryggraden. Slik optimaliserer du hele kroppen slik at albuen får avlastning. Ligg som på bilde og slapp av i 10 minutter hver dag.
Behandling av tennisalbue
Vi undersøker hva som har forårsaket din tennisalbue, og behandler de områdene som ikke gjør jobben sin. Dette er individuelt fra person til person, og man må undersøke hva som er problemet i hvert enkelt tilfelle. Ofte er det stivhet i nakke, brystrygg, en av albueleddene eller håndleddet som er primærproblemet.
Hvor lang tid tar det å bli kvitt problemet?
Dette kommer an på hvor lenge du har hatt problemet, hvor mye smerter du opplever og i hvilken grad du gjør dine hjemøvelser. Generelt bruker albuesmerter å vare lengre enn andre smertetilstander, spesielt dersom du har hatt problemet en stund. Det er derfor vår anbefaling at du tar tak i det med en gang det oppstår og ikke venter for lenge. For å få kontakt med en terapeut i Naprapatlandslaget, se på oversikten over våre norske klinikker her.
Tips til hjemmebehandling får du på vår YouTube kanal:
Generell info fra wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tennisarmbåge
Ole A. Haslestad – Naprapat og Cofounder Naprapatlandslaget
Ole er leg. Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse Han er i dag Markedssjef og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.
Artikkelforfatter Ole A. Haslestad fra Naprapatlandslaget
Referenser
- Cutts, S.; Modi, Nitin; Gangoo, Shafat; Pasapula, Chandra (2019). Tennis elbow: A clinical review article. Journal of Orthopaedics, (), S0972978X1930248X–.
- Yan, Chenchen; Xiong, Yuan; Chen, Lang; Endo, Yori; Hu, Liangcong; Liu, Mengfei; Liu, Jing; Xue, Hang; Abududilibaier, Abudula; Mi, Bobin; Liu, Guohui (2019). A comparative study of the efficacy of ultrasonics and extracorporeal shock wave in the treatment of tennis elbow: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 14(1), 248–.
- Ma, Kun-Long; Wang, Hai-Qiang (2020). Management of Lateral Epicondylitis: A Narrative Literature Review. Pain Research and Management, 2020(), 1–9.
- Yao, Gaowen; Chen, Jing; Duan, Yanji; Chen, Xiao (2020). Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Lateral Epicondylitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. BioMed Research International, 2020(), 1–8.