Meniskskade

Meniskskader - symptomer, årsaker og effektive behandlingsalternativer

Meniskskade er en vanlig årsak til knesmerter som ofte oppstår etter vridning eller kraftig belastning på kneleddet. Skaden fører gjerne til smerter på innsiden eller utsiden av kneet, og kneet kan også hovne opp eller oppleves som «låst.» I denne artikkelen finner du alt du trenger å vite om meniskskader, symptomer, behandling og forebyggingstiltak.

Hva er menisken og hvordan oppstår skade?

Menisken er en halvmåneformet bruskplate i kneleddet som fungerer som støtdemper og stabilisator mellom lårbenet (femur) og underbenet (tibia). Hvert kne har to menisker – en på innsiden (medial menisk) og en på utsiden (lateral menisk). Meniskene gir kneet stabilitet, fordeler belastningen jevnt og demper støt. Grunnet den store belastningen ved fysisk aktivitet, som raske vendinger og hopp, er menisken særlig utsatt for skade – spesielt innen idrett.

Symptomer ved meniskskade

Når menisken blir skadet, oppstår gjerne én eller flere av følgende symptomer:

  • Hevelse i kneleddet
  • Skarpe smerter ved vridning eller bevegelse
  • Låsing eller blokkerte bevegelser i kneet
  • Begrenset evne til å bøye eller strekke beinet fullt ut
  • Svakhet i kneleddet som gir ustabilitet
  • Lokalisert smerte på enten innsiden eller utsiden av kneet

Disse symptomene kan variere i intensitet avhengig av skadens omfang og lokalisering.

Hva gjør jeg med en meniskskade?

En mindre meniskskade kan ofte behandles konservativt, dvs. uten operasjon. Mange klarer å tilpasse sine daglige aktiviteter og unngår belastninger som fremkaller smerte. Våre terapeuter hjelper deg med dette – finn din terapeut her. Ved større skader eller vedvarende smerte kan det imidlertid være behov for kirurgisk inngrep, ofte via artroskopi, hvor skadet brusk fjernes eller jevnes ut.

Rehabilitering etter operasjon

Etter operasjon kreves det en rehabiliteringsperiode med gradvis opptrening for å gjenvinne styrke, fleksibilitet og stabilitet i kneet. Fokus på styrketrening av lår- og setemuskulatur, samt øvelser for balanse, bidrar til en trygg og effektiv gjenoppretting av knefunksjonen.

Forebygging av meniskskader

Sterke og stabile knær tåler bedre belastning. For å forebygge meniskskader bør du:

  • Trene funksjonelt og variert: Inkluder både styrketrening og bevegelighetsøvelser for kneet i forskjellige bevegelsesretninger.
  • Bygge en sterk kjerne: Sterk magemuskulatur gir bedre kontroll og stabilitet i underkroppen, noe som minsker risikoen for kneproblemer. Øvelser som «woodchop» og «reversed woodchop» kan styrke både kjernen og kneet uten stor rotasjon, noe som gjør dem trygge. Se øvelsene her.
  • Tren styrke og balanse fra føttene: En sterk fot og underbensmuskulatur reduserer risikoen for belastningsskader i kneet.

Regelmessig trening som styrker kjernen og muskulaturen rundt kneet reduserer risikoen for meniskskader og gir bedre motstandskraft mot skader under fysisk aktivitet.

Behandling av meniskskade hos naprapat

Naprapater kan bidra med diagnose, behandling og tilpasset rehabilitering. En naprapat vurderer kneets tilstand gjennom ulike tester og utvikler en skreddersydd behandlingsplan. Dette inkluderer ofte styrke- og bevegelighetsøvelser som tar hensyn til skadens omfang. Naprapaten kan også anbefale videre utredning som røntgen eller ultralyd dersom det er behov.

Mistenker du meniskskade?

Våre terapeuter hjelper deg med riktig diagnose, behandling og rehabilitering

Få hjelp med meniskskade

Opplever du smerter i kneet, eller har symptomer som kan tyde på en meniskskade? Våre erfarne naprapater kan hjelpe deg å oppnå en smertefri hverdag og gjenopprette knefunksjonen.

Finn en klinikk nær deg og få riktig behandling i dag.

Mer om Korsbåndsskader? Les også vår artikkel om korsbåndsskader og rehabiliteringsreisen til naprapaten vår Hanna etter en skiulykke.

God bedring ♥

Picture of Pontus Melchert Lindell

Pontus Melchert Lindell

Naprapat og akupunktør.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email