Bekkensmerter

Bekkensmerter - årsaker og løsninger

Bekkensmerter oppstår ofte på grunn av spenninger i hoftemuskulaturen og irritasjon i bekkenleddene (SI-leddene). Her får du en detaljert forklaring på hva SI-leddene er, hvordan de kan forårsake smerte, og hvilke løsninger som finnes. Enten du har vondt i bekkenet når du går, sover, eller bare opplever en generell ubehag, vil denne artikkelen hjelpe deg på veien mot en bedre forståelse og smertelindring.

Hva er bekkenleddene (SI-leddene)?

Bekkenet består av korsbenet og hoftebenet, samt muskler, leddbånd og andre mykdeler rundt. SI-leddet (sakroiliakalleddet) er et fast ledd som forbinder korsbenet med hoftebenet på hver side av korsryggen. Selv om det har begrenset bevegelighet, er funksjonen i SI-leddene viktig for å opprettholde en stabil og smertefri rygg. En «låsing» av SI-leddet kan føre til intense bekkensmerter som ofte oppleves som korsryggsmerter.

Typiske symptomer på låsning i bekkenledd

Akutt låsning i bekkenledd

Akutt låsning i SI-leddet forårsaker skarpe smerter, ofte med vanskeligheter for å bevege overkroppen eller sette seg ned og reise seg. Gange kan føles bedre enn å sitte, men i motsetning til korsryggproblemer, vil det ikke bli merkbart bedre av bevegelse.

Langvarige bekkenleddsplager

En vedvarende irritasjon i SI-leddet kan føre til en verkende smerte, og påvirker ofte andre områder i kroppen på grunn av kompensasjon.

Har du bekkensmerter?

Våre terapeuter hjelper deg med riktig behandling og rehabilitering

Bekkensmerter og søvn

Opplever du smerter i bekkenet om natten? Liggende stilling gir en annen belastning på bekkenet, noe som kan gjøre det smertefullt å snu seg i sengen. Nattsmerter kan også være et tegn på underliggende sykdom. Ved usikkerhet er det viktig å få en legevurdering.

Bekkensmerter ved gange

En låsing i bekkenleddet fører ofte til smerte ved gange. Leddet blir belastet når du går, og i motsetning til mange korsryggplager, vil ikke smerten nødvendigvis minske ved bevegelse.

Smerter på framsiden/symfysen - hva betyr det?

På fremsiden av bekkenet møtes de to hoftebenene ved symfysen. Overbelastning på bekkenet kan gi irritasjon i dette leddet, noe som spesielt rammer gravide kvinner på grunn av hormonelle endringer og økt belastning. Symfysesmerter kan oppstå hos både kvinner og menn, men forbindes ofte med graviditet.

Er bekkenet skjevt?

Begrepet “skjevt bekken” brukes ofte, men et bekken kan sjelden bli fysisk skjevt uten en fraktur. Asymmetrier oppstår når muskler på én side av bekkenet trekker seg sammen, noe som kan få bekkenet til å virke “skjevt”. Slike asymmetrier er vanlige og ufarlige. Riktig behandling og trening kan utjevne denne ubalansen.

Skoliose
Illustrasjon skjevhet

Lyske- og korsryggsmerter forårsaket av bekkenet

Et stivt bekken kan føre til lyske– eller korsryggsmerter, siden musklene som forbinder bekkenet og låret påvirkes. Ubalanse i disse musklene kan resultere i overbelastning og smerter i andre områder, som knærne eller korsryggen. Mistenker du at bekkenplagene dine har ført til kompensasjonsplager også? Finn time hos din nærmeste klinikk her, så hjelper vi deg.

Hva kan jeg gjøre for å lindre bekkensmerter?

Prøv denne enkle øvelsen for å avlaste musklene og skape bedre balanse:

  1. Legg deg på gulvet med beina hvilende på en stol, slik at både hofter og knær danner 90-graders vinkler.
  2. La armene hvile ved siden av kroppen med håndflatene vendt opp.
  3. Hold denne posisjonen i 5–10 minutter, mens tyngdekraften og gulvet bidrar til å utjevne muskelspenningene.
Liggende 90
Liggende 90-grader

Behandling av bekkenplager

Behandling starter med en grundig undersøkelse av din helsetilstand og en funksjonsanalyse. En vanlig metode for å løsne SI-leddene er leddjusteringer kombinert med muskelbehandling og medisinsk akupunktur. Øvelser for hjemmebruk vil ofte støtte behandlingen og hjelpe deg raskere til en bedre tilstand.

Ved å følge en grundig og tilpasset behandlingsplan kan du redusere smertene og øke bevegelsen i bekkenet. Bekkensmerter kan være plagsomme, men med rett behandling er det mulig å oppleve betydelig bedring. Finn time hos en av våre dyktige terapeuter her.

God bedring ♥

Picture of Ole A. Haslestad

Ole A. Haslestad

Ole er autorisert Naprapat siden 2003, og har skrevet 4 publikasjoner/ bøker om helse. Han er i dag Chief Professional Development Officer og skriver artikler for Naprapatlandslaget, og videreutdanner også terapeuter.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email