Blogg

Bli kvitt plantar fascitt

Plantar fascitt og andre problemer fra føttene kan være veldig plagsomt. Spesielt ille kanskje det er for de som elsker å springe men hindres på grunn av smertene. Les her om hvordan plantar fascitt kan oppstå og hvordan du kan bli kvitt det.

Hva er plantar fascitt?

I foten er det en sene-lignende struktur av bindevev som kalles plantar fascia. Den går fra hælens underside og frem til tærne, og er med på å støtte foten. Når belastningen på fotens plantarfascia blir for stor skapes en irritasjon og eventuelt betennelse, hvilket leder til smerter. Området som gjør vondt er som regel under fremre delen av hælen, der plantarfascian fester inn. Et tydelig tegn på tilstanden er at det gjør vondt på morgenen når du setter foten på gulvet og reiser deg opp (økt belastning på foten).

Vanligst forekomende smertepunkt ved plantar fasit.

Hvorfor?!

Når kreftene som råder i kroppen blir for stor i forhold til de kreftene klarer å håndtere, oppstår friksjon og overbelastning. Bak en smerte i hælen kan det ligge flere mulige bakenforliggende årsaker. Hva årsaken er i ditt tilfelle finner du ut av ved hjelp av kyndig terapeut. I stort kan man si at kroppen bør være i balanse, der selve tyngdepunktet i hoften faller i linje med kneet og bakre del av foten (sett fra siden). Se bilde.

Tyngdepunktslinjen optimalt gjennom kroppen (bildene til høyre) og symmetriske vektbærende ledd (venstre).

 

Hva kan du gjøre selv?

Avhengig av hva som er årsaken til at akkurat dine føtter får for mye juling, må de kvalitetene som svikter trenes opp igjen. Her har du noen øvelser som kan hjelpe deg med å få bedre funksjon i hofter, legger og føtter.

Fotsirkler: Denne øvelsen stimulerer forskjellige deler av legg, ankel og fot til bedret funksjon. Legg deg på ryggen på gulvet med det ene beinet utstrakt. Det andre beinet holder du i 90 grader i kneleddet gjennom å folde hendene dine under låret. Den foten du nå har i luften er den som skal trenes: gjør så store sirkler du klarer med foten, 30 sirkler den ene veien (med klokken), og 30 sirkler den andre veien (mot klokken). Under siste delen av øvelsen bøyer du foten opp mot nesen og deretter frem igjen, totalt 30 repetisjoner.
Leggstrekk: Stå med fremfoten i en trapp eller lignende og hælene i ”løse luften”. Finn noe å støtte deg på, slik at du kan stå i denne posisjonen helt vertikalt med føtter, knær, hofter, skuldre og hode på en linje. Synk ned og tøy leggene i 2 minutter. 
Bulgarsk utfall: ”Utfallstrening” som styrker fremsiden av lår- og setemuskler, som er veldig viktig for å styre bevegelsen i knærne. Utfall setter også krav til kjernemuskulatur, balanse, koordinasjon samt bevegelse i hofte, kne og ankel. 


Slik gjør du:
Stå på ett bein, plasser fotryggen på en forhøyning bak deg (sofa, stol eller lignende). Ha tyngde på hælen på fremre bein og senk deg kontrollert ned mot gulvet så langt du kommer eller til kneet på bakre bein når gulvet. I bunnposisjon skal fremre kne være ca. 90 grader. Behold nøytral ryggrad uten å bøye fremover. Ha fokus på å spenne setet på vei opp. Pass på at kneet på fremre bein peker rett frem, da du alltid skal kunne se stortåa på innsiden av kneet. Forsøk å la hoftene peke parallelt fremover, og hold hendene på hoftekammen for å kontrollere dette.

Lykke til!

Håper du får nytte av øvelsene. Om smertene ikke minsker i løpet av noen uker, ta kontakt med oss så hjelper vi deg videre, du finner oss her.

Del gjerne dette

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email